Cop d'Estat del Vietnam del Sud de 1960

Infotaula de conflicte militarIntent de cop d'Estat a Vietnam del Sud

President Ngo Dinh Diem del Vietnam del Sud
Tipusintent de cop d'estat Modifica el valor a Wikidata
Data11 de novembre de 1960
LlocSaigon, Vietnam del Sud
EstatVietnam del Sud Modifica el valor a Wikidata
ResultatCop d'estat esclafat
Bàndols
Exèrcit De La República De Vietnam (rebels) (ERVN) Vietnam del Sud Vietnam del Sud Exèrcit de la República del Vietnam (lleialistes) (ERVN)
Comandants
Vuong Dong
Nguyen Chanh Thi
Nguyen Thieu
Tran Thien Khiem
Forces
Un regiment de blindats, una unitat de la marina i tres batallons de paracaigudistes 5a i 7a divisió de l'ERVN
Baixes
No aclarit. Més de 400 morts en ambdós bàndols

L'11 de novembre, de 1960, es va dur a terme un intent de cop fracassat contra el President Ngo Dinh Diem del Vietnam del Sud. Els promotors de la revolta van ser el tinent coronel Vuong Van Dong i el coronel Nguyen Chanh Thi de la Divisió Aerotransportada de l'Exèrcit de la República del Vietnam (ERVN).

Els rebels llançaren el cop en resposta a la regla autocràtica de Diem i la influència política negativa del seu germà Ngo Dinh Nhu i la seva cunyada Madame Ngo Dinh Nhu. També lamentaven la politització dels militars, per la qual cosa els lleialistes del règim que eren membres de la família furtiva de Ngo, el Partit Can Lao, eren immediatament promoguts davant d'oficials més competents que no pertanyien al cercle intern. A Dong li donava suport en la conspiració el seu cunyat i tinent-coronel Nguyen Trieu Hong, l'oncle del qual era un oficial prominent en un partit menor de l'oposició. L'enllaç principal del cop era Thi, l'oficial comandant de Dong, que el va persuadir per unir-se al complot.

El cop va agafar la família Ngo completament desprevinguda, però també fou caòticament executat. Els conspiradors s'oblidaren de segellar les carreteres que porten a la capital Saigon per aïllar-la dels reforços dels lleialistes, i dubtaven després de guanyar la iniciativa. Després de ser inicialment ser atrapat dins del Palau de la Reunificació, Diem va aturar el cop mitjançant negociacions i prometent prometedores, com ara la inclusió d'oficials de l'exèrcit en l'administració. Mentrestant els polítics de l'oposició s'uniren a la lluita, intentant explotar la posició de Diem. Tanmateix, el propòsit genuí del president era comprar temps perquè les forces dels lleialistes entressin a la capital i l'ajudessin. El cop va fallar quan la 5a i 7a divisions de l'ARVN van entrar a Saigon i van derrotar els rebels. Més de quatre-centes persones -molts dels quals eren simples civils espectadors - van ser morts en la subsegüent batalla. Entre aquestes morts s'hi incloïen un grup de civils anti-Diem que van carregar a través dels murs del palau a instàncies de Thi i foren reduïts per tiradors lleialistes.

Dong i Thi fugiren a Cambodja, mentre que Diem renyava els Estats Units per una percebuda manca de suport durant la crisi. Després, Diem va ordenar un seguit unes mesures enèrgiques com ara empresonar nombrosos crítics antigovern i anteriors ministres. Aquells que ajudaven Diem es promovien puntualment, mentre aquells que no ho feien eren degradats. Es va celebrar un judici per a aquells que estaven implicats en el complot el 1963. Set oficials i dos civils van ser condemnats a mort in absentia, mentre que es van empresonar 14 oficials i 34 civils. El règim de Diem també acusava els americans d'enviar membres de l'CIA per donar suport al fallit complot. Quan Diem va ser assassinat, després d'un cop d'Estat, el 1963, aquells que van ser empresonats per la revolta de 1960 van ser alliberats per la nova junta militar.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search